Planeten

mercurius, venus, mars, jupiter in de chinese astrologie

Planeten

Planeten

Het is weinig bekend dat de Chinese Astrologie dezelfde planeten gebruikt als de Westerse . Omdat de chinese een andere invalshoek heeft dan de westerse, is de studie van de planeten uit deze cultuur een bijzondere verrijking voor de liefhebber en de student van esoterisch denken. Dit temeer omdat het uitgangspunt meer overeenkomt met de oorsprong van het astrologisch denken. Dat denken is gericht op totaliteit, terwijl de westerse astrologie van onze dagen meer gericht is op de aparte onderdelen. Dat komt met name door de enorme invloed die het wetenschappelijk denken op onze cultuur heeft.

Voorbeelden

Een indrukwekkend voorbeeld van deze westerse manier van denken in de astrologie is het werk van Ebertin. Een van de belangrijke pionnen in de medische astrologie. Hij wijst aan iedere graad van de dierenriem een onderdeel van het menselijk lichaam toe. Dat komt een op een overeen met de manier waarop de westerse medische wetenschap werkt. Die is gericht op het functioneren van organen. De organen worden niet beschouwd als onderdeel van een geheel, maar als aparte en los staande gebieden. Voor ieder orgaan een eigen specialist. En zo vindt de westerse astroloog: voor ieder orgaan een eigen stukje van de horoscoop.

Deze manier van denken heeft zeer veel waardevolle inzichten en bruikbaar resultaat opgeleverd. Althans in de medische wetenschap. Voor de astrologie leidt het tot uitspraken als:

wat is de typische constellatie voor Suikerziekte? Volgens Cornell, Heindel en Garrison Jupiter in Ram, Weegschaal of Schorpioen, in afflictie met Saturnus, terwijl het 1e, 6e en/of het twaalfde huis erbij betrokken zijn.
Er wordt gezocht naar patronen die uit de horoscoop kunnen worden gelicht. Deze manier van denken is in tegenspraaak is met de astrologie zelf. En reikt een soort schijnzekerheid aan, waardoor men zou kunnen vermoeden en beweren dat er geen medische wetenschap nodig is naast de horoscoop. Gevaarlijk en onjuist in mijn ogen.

Mercurius, Venus, Jupiter , Mars en Saturnus in de Chinese Astrologie Een eerste aanduiding. Ik behandel de betekenis van deze planeten later apart en uitgebreid.

Om tot een goed begrip te komen is het van groot belang te beseffen dat alles samenhangt met de chinese elementen. Deze elementen hebben een heel andere betekenis en functie dan de elementen in de westerse variant. In de chinese gaat het om ontwikkelingsfasen. In de westerse om temperament verschillen. Vuur sluit aarde uit in de westerse astrologie bij voorbeeld en lucht water.

Associaties van de genoemde planeten met de chinese elementen:
  • Water ===> Mercurius.
  • Hout ===> Jupiter.
  • Vuur ===> Mars.
  • Metaal/Goud ===> Venus.
  • Aarde ===> Saturnus.

Wie dit overzicht op zich in laat werken, ziet direct grote verschillen tussen de twee vormen van astrologie. Een heerlijke berg om van ter smullen. Ik leg later uitgebreid uit hoe het zit en hoe deze manier van denken het palet van de astroloog kan uitbreiden. In feite is dit een van de pijlers van de door mij ontwikkelde energetische astrologie .