Wat is astrologie

Niet wat astrologen zeggen. Wat is astrologie?

Voor zover nu bekend, geeft astrologie les in hoe je het communicatiemiddel 'horoscoop' moet gebruiken, lezen, waar je het op kunt toepassen.

Astrologie en bedrog De grootste fout die je kunt maken als het over astrologie gaat, is dat je de autoriteit buiten jezelf plaatst. Geen astroloog kan je vertellen wie je bent. Geen horoscoop geeft aan wie je bent. Noch wat je taak is in dit leven. Of wie je zult gaan trouwen of wat er verder nog zal gebeuren in je leven.

Wie je dit wijsmaakt, is ofwel onnozel, ofwel gewoon alleen maar úit op je geld. en maakt daarbij misbruik van je onzekerheid. Voor astrologie en bedrog lees hier verder.

Een fatsoenlijke definitie van astrologie zul je tevergeefs zoeken. Men komt niet verder dan "wat astrologen doen" of een vaag praatje over "boven" en "beneden". Skepsis en vooroordelen tegen astrologie De voorordelen van Skepsis tegen astrologie zijn in de wereld gebracht door Rudolf Smit

Horoscopen voor 1.30

horoscopen helder en to the point: AstroBoot.


Astrologie: misverstanden een reeks artikelen

Wie in een zoekmachine de vraag intypt krijgt minstens een keer dit een uitgebreid citaat Wat is Astrologie uit mijn boek Astrologie als levenshulp te lezen. Dat boek schreef ik in 1987, tijd om eens opnieuw te verwoorden wat astrologie is.

Dat is temeer nodig omdat er eigenlijk nergens eens nuchter en in heldere taal wordt gezegd wat concreet astrologie inhoudt. Er komen direct al van die waanzinnige claims voor of tegen. Daarom nu nuchter en helder wat het is. Dit wordt dan gelijk het uitgangspunt voor een reeks artikelen, c.q. studies, waarin zal blijken dat de belangrijkste bron van misverstanden ontpruit waar je hem het minst zou verwachten, namelijk in de wereld van de beroepsastrologen.

Astrologie een definitie

De studie van de relatie tussen de macrocosmos en de microcosmos, wat in de praktijk neerkomt op de studie van de invloed van de hemellichamen op de aarde en de aardbewoners.

Astrologie is een overblijfsel van de zogenoemde occulte wetenschappen. Wetenschap was in oude tijden namelijk verboden gebied voor de gewone man; wetenschap was verborgen, "occult", of dat nu ging om het bepalen van de volgende zonsverduistering [ astrologie dus ] of om rekenen, dat maakt niet uit: de massa moest worden dom gehouden. Ik beschreef de oorsprong en de geschiedenis van de astrologie onder deze link

Vormen van Astrologie

Er zijn verschillende "vormen", liever gezegd toepassingen van de astrologie, gebieden dus waar het verband tussen macro- en microcosmos wordt bestudeerd; de bekendste is echter tegenwoordig de toepassing op individuele personen.


Esoterische en exoterisch Astrologie

Esoterische astrologie gaat uit van de stelling dat de wereld is bevolkt door spirtuele enititeiten, die in het vlees geworpen zijn, geincarneerd en zodoende een spirituele ontwikkeling moeten doormaken. De centrale begrippen in de esoterische astrologie zijn ziel en bewustzijn. Bewustzijn is daarbij niet een ander woord voor "gevoel", denken of hersenactiviteit, zoals in de exoterische astrologie en de psychologie wordt voorgesteld. De esoterische astrologie beschrijft in het beste geval zowel de menselijke persoonlijkheid als de menselijke ziel als twee aparte grootheden, en het verband tussen die twee bij een individu, [ een individuele horoscoopbezitter dus] waarbij de astrologie van de menselijke persoonlijkheid op een andere wijze in de horoscoop wordt gevonden dan de ziel.

De meest beoefende vorm van astrologie is echter de exoterische of materialistische. Hier leest men horoscopen en geeft de algemeen gangbare interpretatie daarvan door aan de klant die er al dan niet om vraagt. Daaronder valt ook en met name de voorspelling van gebeurtenissen in de levens van individuele personen en de interpretatie, c.q. voorspelling van ervaringen.

Astrologen kennen doorgaans alleen de exoterische variant; ze beleiden met de mond dat ze geen voorspellingen doen, maar in de praktijk houden ze zich bijna bij uitsluiting bezig met voorspellen. Deze voorspellingen begeven zich bij voorkeur op de volgende gebieden: het weer; de politiek; de financiele beurzen; persoonlijke psychologie; ziekte, gezondheid, dood en leven; natuurrampen en relaties. Dit alles noemt men dan "spiritueel".

back
next