De correctie geboortetijd in de astrologie

Energetische astrologie is ouder en dieper dan de normale westerse.
 
image
Astrologen willen een exacte geboortetijd, tot op de seconde. Om die exactheid te krijgen moeten alle bekende geboortetijden volgens veel astrologen bijgewerkt, gecorrigeerd worden. Daartoe wordt een zogenoemde geboortetijd-correctie uitgevoerd. Aan de hand van een aantal data uit het leven van de geborene wordt bepaald welke geboortetijd de juiste moet zijn.

Het gaat dan om data waarop concrete en cruciale veranderingen in iemands leven hebben plaatsgevonden. Hoe groter de impact van de gebeurtenis, hoe belangrijker de datum ervan volgens deze techniek.

Men vraagt daarom om data van gebeurtenissen in de familie- en relatiesfeer, geboorte van broertjes of zusjes, scheiding, overlijden van belangrijke familieleden, begin en einde van relaties, huwelijk, geboorte en lot van kinderen; belangrijke verhuizingen, grote reizen; data van toevallig geluk of ongeluk, verblijf in ziekenhuizen, ziektes van belang; data van succes of mislukking in carrière, belangrijke opdrachten, prijzen en onderscheidingen.

Wat levert de correctie op?

zelfontplooiing Ik ken een astroloog die jarenlang alle gebeurtenissen uit het leven an Marco van Basten noteerde en zo zijn geboortetijd tot op de honderdste seconde kon "corrigeren". Met deze juiste horoscoop in handen voorspelde hij dat Nederland in Oostenrijk de finale zou spelen van het europees kampioenschap in 2008. We weten allemaal hoe het ging met deze exacte geboortevoorspelling.

Is dit een uitzondering?. John Addey schreef het volgende: "After many years as an astrologer I have yet to find a man whose chart was rectified to the same Ascendant by any two good astrologers, whilst I have known some who have had their charts rectified to a different Ascendant by a dozen leading practioners. " En Feldman schrijft kort en krachtig "It is obvious that astrology has not put forth precise factors by which data be obtained for rectification purposes".

Voorbeelden
 1. Voor Indira Gandhi worden na correctie de volgende tijden opgegeven 22:53u; 23:07u; 23:08 u;23:13 en 23:14. Een tijdspanne van 21 minuten, waar toch de seconde zelfs van belang is.
 2. Page "corrigeerde" de geboortetijd van Koningin Elzabeth II tot 01:13 GMT. De koningin werd echter door een keizersnee geboren op een genoteerde tijd van 01:40 met de mogelijkheid dat het 27 minuten eerder was. Hier wordt heel duidelijk wat die zogenaamde "corectie" nu eigenljk inhoudt. Een koninklijke geboorte wordt toch echt genoteerd.
 3. Een van de vele bewijzen van het dubieuze karakter van "corrigeren" is de strijd om de geboortetijd van Churchill en die van Amerika. De geboortetijd van Churchill werd pas na zijn dood gepubliceerd. Addey vond dat "No-one to our knowledge drew the correct conclusion as to the Ascendant degree, or, .. the Ascendant sign." Een medium beweerde dat Churchill was geboren om 2:03. De genoteerde tijd luidde echter 1:30.

  Conclusie Geboortetijden corrigeren is een leuke bezigheid voor hobbyisten. Het levert nooit correcte resultaten op. Het ligt dus eerder voor de hand dat astrologen al die persoonlijke gegevens willen vernemen om op die manier de info te hebben die ze in hun horoscoopuitwerking moeten "voorspellen"

  AstroBoot en geboortetijd

  Op deze site ligt de sterkste nadruk op twee inhouden:

  1. karakterkunde of psychologische astrologie
  2. levenskunst of esoterische astrologie
  Aan de interpretaties van AstroBoot ligt een andere meer wetenschappelijk gedefinieerd begrip van de astrologische interpretatie ten grondslag. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat de geboortetijd nooit correct is.

  wat is astrologie, wat zijn horoscopen, lees hier verder © Dr Martin Boot, 2001  astrologie

   
   
  image
   
  Astrology
  1. zelfkennis
  2. zelfontplooiing
   
  image

  Wat is werkelijkheid

  De werkelijkheid wordt normalerwijs verdeeld in twee gebieden: de objectieve en de subjectieve werkelijkheid. De objectieve werkelijkheid is wat buiten mij is, de subjectieve werkelijkheid is wat binnen mij is.

  Normaal wordt in de astrologie gesproken over de cosmos als referentiepunt voor de astrologische werkelijkheid en die is objectief: de horoscoop beschrijft de stand van zaken aan de hemel: de stand van de planeten en de zon. De [ gewone of exoterische ] astroloog beweert dat deze cosmische werkelijkheid vertelt wie ik ben. "zo boven zo beneden" wordt dan gezegd. Wil je weten wie je bent, lees dan je horoscoop, dat is het adagium van de gemiddelde astroloog.

  Het andere uiterste is de opvatting " alleen wat ik kan beleven, is werkelijk". De bekende astroloog Robert Hand hangt deze stelling aan. Hij schreef eens: "Stel dat er een boom omvalt in een bos en niemand hoort het, is dat dan een gebeurtenis, heeft die val dan plaats gevonden? Ik vind van niet."

  Bij beide opvattingen is de scheiding tussen objectief en subjectief absoluut en strijden de twee om de eerste plaats.

  Mijn opvatting is dat een dergelijke scheiding onjuist en kunstmatig is. Voor een esotericus is er een tweerichtingsverkeer tussen de "subjectieve" en de "objectieve" werkelijkheid. Dit heeft vergaande consequenties voor de horosoopinterpretatie en voor de opvatting over wat astrologie te zeggen heeft.

  Kijk ook eens hier De Geboortehoroscoop