Kwaliteiten

Energetische astrologie is ouder en dieper dan de normale westerse.
 
image


In de westerse astrologie worden 3 kwaliteiten of kruizen gebruikt. Ze beschrijven een basis-energie. Althans in de Psychologische astrologie. In de Astrologie van de ziel hebben ze een veel diepergaande betekenis. Voor een handzame berekening en duiding ga naar dit adres.

Kruizen

zelfontplooiing

De drie soorten of kwaliteiten worden als volgt benoemd: de groep van de hoofdtekens, ook wel de kardinale tekens genoemd, vormt de eerste, de groep van de vaste tekens vormt de tweede serie en de groep van de beweeglijke tekens vormt de derde kwaliteitsgroep. In de astrologische literatuur worden deze groepen ook kruizen genoemd.kardinale of hoofdtekens

De volgende vier tekens vormen tezamen de kardinale of hoofdtekens [ het kardinale kruis]:

RAM KREEFT WEECSCHAAL STEENBOK

De volgende vier tekens vormen tezamen de vaste tekens [ het vaste kruis]:

STIER LEEUW SCHORPIOEN WATERMAN

De volgende vier tekens vormen de groep van de beweeglijke of veranderlijke tekens [ het beweeglijke kruis]:

TWEELINGEN MAAGD BOOGSCHUTTER VISSEN

astrologie

 
 

Eigenschappen

image Aan de verschillende groepen van kwaliteiten worden de volgende eigenschappen toegekend:
  1. De kardinale of hoofdtekens symboliseren de eigenschap dat men wil doen, opvoeden, de eerste stoot geven tot iets. Het bewustzijn is gericht op het ik. De vier tekens in een groep worden verder verdeeld in positieve, elektrische tekens en negatieve of magnetische tekens. De elektrische tekens richten hun actie naar buiten, op de 'wereld', de magnetische naar binnen, de eigen kring, ze zoeken een minder opvallende weg. De elektrische hoofdtekens zijn Ram en Weegschaal; de magnetische Kreeft en Steenbok.
  2. De vaste tekens benadrukken in het karakter vasthoudendheid en wil. Het spel wordt gespeeld om de knikkers, niet om ideele of andere verder reikende waarden. Begeerte is het centrale begrip van de vaste tekens. Het elektrische paar is Leeuw en Waterman; het magnetische Stier en Schorpioen.
  3. De beweeglijke of veranderlijke tekens duiden op de eigenschap dat men houdt van werken om het werk zelf, niet om daardoor macht te krijgen, zoals de vaste tekens zouden doen, of autoriteit, zoals de kardinale tekens zouden doen. Verder zijn de beweeglijke tekens veranderlijk, ze weten zich moeilijk tot een ding te bepalen en hebben 'voor alles ' belangstelling. Het elektrische paar is Tweelingen en Boogschutter; het magnetische Maagd en Vissen.
Conclusie De kwaliteiten of kruizen uit de astrologie leveren een eigen bijdrage aan de kennis over de mens.

wat is astrologie, wat zijn horoscopen, lees hier verder © Dr Martin Boot, 2001
 
Astrology
  1. zelfkennis
  2. zelfontplooiing
 
image

Verder lezen?Kijk ook eens hier De Geboortehoroscoop