Kruisen of kwaliteiten

 
Kruisen kwaliteiten
* Wat zijn kruisen in de westerse astrologie?

In de literatuur worden de kruisen ook abusievelijk kruizen genoemd. Omdat de kruisen in de astrologie echter verwijzen naar de instrumenten ter doodbrenging, luidt de correcte benaming kruisen. Een neutrale benaming voor de kruisen luidt "kwaliteiten". Voor de theoretische en spirituele achtergronden zie Esoterische betekenis kruis .

Over kwaliteiten

 
Voor we verder kunnen ingaan op de vraag naar de rode draad in een karakter, moet eerst een ander gedeelte van de astrologische leer worden behandeld: het verband tussen de tekens van de dierenriem onderling. De tekens van de dierenriem staan niet zomaar los van elkaar. Ook hierin vinden we de algemene grondregel dat alles met elkaar verband houdt. Het verband tussen de tekens vindt zij weerslag in de verdeling die tussen de tekens wordt gemaakt: de verdeling naar soort ('kwaliteit') en element. Er worden drie kwaliteiten en vier elementen onderkend.

Teken, Element, Kruis/ Kwaliteit, Heerser
Teken
& Symbool
Astrologisch
Element
Manier van
Uiten
Positieve
uiting
Negatieve
uiting
Heerser
Aries
Vuur Hoofd Vitaal Ongericht
Mars
Taurus
Aarde Vast Stabiel Star
Venus
Gemini
 
Lucht Bewegelijk Aanpassing Vluchtig
Mercurius
Cancer
Water Hoofd Beschermend Jaloers
Maan
Leo
Vuur Vast Authoriteit Bazig
Zon
Virgo
Aarde Bewegelijk Precies Afbrekend
Mercurius
Libra
Lucht Hoofd Diplomatiek Besluiteloos
Venus
Scorpio
Water Vast Veerkacht Medogenloos
Pluto
Sagittarius
Vuur Bewegelijk IntuitiefHypocriet/ Mateloos
Jupiter
Capricorn
Aarde Hoofd Principieel Benepen/ Hard
Saturnus
Aquarius
Lucht Vast Liberaal Excentriek
Uranus
Pisces
Water Bewegelijk Mild Angstig
Neptunus
Liever andere opvattingen dan de mijne: click hieronderIn het overzicht van de astrologische symbolen is te zien dat de tekens van de dierenriem worden toegewezen aan de 3 kruisen en dat dat ook het geval is met de planeten.

Opgaaf Pas de verdeling de kruisen toe op uw eigen horoscoop tekening. De gratis berekening is te vinden op Gratis Horoscoop tekening


Vuistregels uit de leer van de kruisen

 
Citaat uit Van Ram tot Vissen
De drie soorten of kwaliteiten worden als volgt benoemd: de groep van de hoofdtekens, ook wel de kardinale tekens genoem, vormt de eerste, de groep van de vaste tekens vormt de tweede serie en de groep van de beweeglijke tekens vormt de derde kwaliteitsgroep . De volgende vier tekens vormen tezamen de kardinale of hoofdtekens:
 • RAM
 • KREEFT
 • WEEGSCHAAL
 • STEENBOK
De volgende vier tekens vormen tezamen de vaste tekens:
 • STIER
 • LEEUW
 • SCHORPIOEN
 • WATERMAN
De volgende vier tekens vormen de groep van de beweeglijke of veranderlijke tekens:
 • TWEELINGEN
 • MAAGD
 • BOOGSCHUTTER
 • VISSEN


Aan de verschillende groepen van kwaliteiten worden de volgende eigenschappen toegekend: De kardinale of hoofdtekens symboliseren de eigenschap dat men wil doen, opvoeden, de eerste stoot geven tot iets. Het bewustzijn is gericht op ik. De vier tekens in een groep worden verder verdeeld in positieve, elektrische tekens en negatieve of magnetische tekens. De elektrische tekens richten hun aktie naar buiten, op de 'wereld', de magnetische naar binnen, de eigen kring, ze zoeken een minder opvallende weg, maar zijn evenzeer uit op macht.

De elektrische hoofdtekens zijn Ram en Weegschaal; de magnetische Kreeft en Steenbok.

De vaste tekens benadrukken in het karakter vasthoudendheid en wil. Het elektrische paar is Leeuw en Waterman; het magnetische Stier en Schorpioen.

De beweeglijke of veranderlijke tekens symboliseren de eigenschap dat men houdt van werken om het werk zelf, niet om daardoor macht te krijgen, zoals de vaste en de hoofdtekens zouden doen, of autoriteit, zoals de kardinale tekens zouden doen. Verder symboliseren de beweeglijke tekens verandering, verspreiding, [mede]delen, 'voor alles ' belangstelling. Het elektrische paar is Tweelingen en Boogschutter; het magnetische Maagd en Vissen.


Alle kruisen komen voor in iedere horoscoop.