Planeten en Tekens astrologische verbanden

 
Planeten en tekens
astrologische verbanden

Elementen, kwaliteiten en hemellichamen De tekens van de dierenriem worden onderverdeeld in reeksen die bij elkaar horen naar kwaliteit (kardinaal, vast, beweeglijk) en die bij elkaar horen naar element (vuur, aarde, lucht, water).

Ook de hemellichamen hebben aan deze verdelingen deel, omdat aan ieder teken van de dierenriem een of twee hemellichamen worden toegewezen. Als volgt:

planeten tekens

Dit overzicht dient aldus te worden gelezen: de tekens leeuw en kreeft worden gerelateerd aan ieder een hemellichaam, respectievelijk zon en maan. De planeten venus tot en met satumus worden ieder toegewezen aan twee tekens, te weten venus aan stier en weegschaal, mars aan ram en schorpioen, mercurius aan tweelingen en maagd, jupiter aan boogschutter en vissen, saturnus aan steenbok en waterman.Planeten en Tekens uitgebreid

 


Teken, Element, Kruis/ Kwaliteit, Heerser
Teken
& Symbool
Astrologisch
Element
Manier van
Uiten
Positieve
uiting
Negatieve
uiting
Heerser
Aries
Vuur Hoofd Vitaal Ongericht
Mars
Taurus
Aarde Vast Stabiel Star
Venus
Gemini
 
Lucht Bewegelijk Aanpassing Vluchtig
Mercurius
Cancer
Water Hoofd Beschermend Jaloers
Maan
Leo
Vuur Vast Authoriteit Bazig
Zon
Virgo
Aarde Bewegelijk Precies Afbrekend
Mercurius
Libra
Lucht Hoofd Diplomatiek Besluiteloos
Venus
Scorpio
Water Vast Veerkacht Medogenloos
Pluto
Sagittarius
Vuur Bewegelijk IntuitiefHypocriet/ Mateloos
Jupiter
Capricorn
Aarde Hoofd Principieel Benepen/ Hard
Saturnus
Aquarius
Lucht Vast Liberaal Excentriek
Uranus
Pisces
Water Bewegelijk Mild Angstig
Neptunus
Liever andere opvattingen dan de mijne: click hieronderIn het overzicht van de astrologische symbolen is te zien dat de tekens van de dierenriem worden toegewezen aan de elementen en de kruisen en dat dat ook het geval is met de planeten.

Opgaaf Pas de verdeling van de kruisen en de elementen toe op de planeten in uw eigen horoscoop tekening. De gratis berekening is te vinden op Gratis Horoscoop tekening


Vuistregels uit de leer van de kruisen

 
Citaat uit Van Ram tot Vissen
Drie tekens hebben een dubbele toewijzing van planeten, te weten schorpioen wordt met mars, maar ook met pluto in verband gebracht. Vissen wordt met jupiter, maar ook met neptunus in verband gebracht. Waterman wordt met saturnus, maar ook met uranus in verband gebracht. Dit geheel van toewijzingen duidt men aan met de term 'heerser' of 'heer'. Zo is dus de zon 'heer leeuw', uranus 'heer waterman', terwijl neptunus de heerser van vissen is, etcetera.

Behalve verwantschap tussen hemellichaam en teken bestaat ook het tegendeel: vreemdheid. Door vergelijking van de 'aard' der tekens vindt men gemakkelijk de logica hiervan.

Stel dat men de twee tekens ram en weegschaal vergelijken moest, dan volgen de twee centrale begrippen: machtswil voor ram en het zoeken naar evenwicht voor weegschaal. Ram is dus verwant aan 'het doorzetten van eigen principe' zo men wil 'de nieuwe lente'. Weegschaal daarentegen zoekt de veelheid der principes juist te verbinden, in overeenstemming te brengen.

Met ram wordt de planeet mars verbonden, in ram is mars 'het meest op zijn plaats'. Daaruit volgt dat mars in weegschaal het minst op zijn plaats is.

Bekijken we de voorbeeldhoroscoop bovenaan de pagina dan valt op dat ram en weegschaal precies tegenover elkaar liggen: ze vormen een 'oppositie', zijn 180ΓΈ van elkaar verwijderd. Zoals later bij de 'aspektenleer' zal blijken, speelt de oppositie een zeer belangrijke rol in de astrologische leer. Hier vinden we haar voor het eerst in de regel: In het teken liggend tegenover het teken waar een hemellichaam van nature bij hoort, voelt het zich het minst op zijn gemak.

Uit deze stelling moet niet de conclusie worden getrokken dat de werking van het hemellichaam is vernietigd of verzwakt. Het betekent veeleer dat de eigenschappen in ongunstige zin worden versterkt en verscherpt. Zo vat men in de astrologische leer mars in ram op als aanduiding voor de volgende eigenschappen: 'energiek, aktief, strijdlustig, ongeduldig, stootkracht, doorzettingsvermogen, heftig.' Mars in weegschaal geldt als aanduiding voor: 'hartstochtelijke, demonstratieve, sterk veranderlijke liefdeaard, amoureus en ijdel. Laf en lui: een ander moet het vuile werk opknappen.'

Alle planeten komen voor in iedere horoscoop.