Home
 
Elementen
 
Ascendant
 
Berekenen
 
Yin Yang
 
Liefdeshoroscoop
 
Karakter
 
Beroep
 
Planeten
 
Achtergronden
 
Sterrenbeelden
 
Horoscoop bestellen
 
Naar AstroBoot
chinese astrologie
- een zeer bijzondere vorm van astrologie -

Achtergronden Chinese astrologie

De chinese astrologie is ouder dan de westerse astrologie en berust op de zogenoemde maanhuizen, dat zijn 28 sterrenbeelden, maar wat nog belangrijker is op een doortimmerde levensfilosofie, op diepe wijsheid. De chinese astrologie geeft je diepe informatie die een zeer welkome aanvulling is op de westerse astrologie.

De Chinese Astrologie berust op de oude Chinese Filosofie. Het universum bestaat daarin uit Hemel, Aarde en de mens. Hemel en aarde vallen onder de natuurwetten, de mens onder de moraal. Moraal is gebaseerd op vriendelijkheid, wijsheid en eerlijkheid.


Chinese Psychologie

De Chinese Astrologie berust op de oude Chinese Filosofie. Het universum bestaat daarin uit Hemel, Aarde en de mens. Hemel en aarde vallen onder de natuurwetten, de mens onder de moraal. Moraal is gebaseerd op vriendelijkheid, wijsheid en eerlijkheid.

De psychologie zegt dat de mens bestaat uit een gedeelte dat bij iedereen gelijk is, namelijk de geest en een gedeelte dat bij iedereen verschillend is. Dit gedeelte wordt gevormd door ervaringen, leren en de omgeving.

De menselijke persoonlijkheid berust op het samenspel van 5 elementen; dit samenspel verandert steeds. De kern van het leven van de mens is verandering. Het meest diepzinnig wordt dit weergegeven in het boek I Tjing, maar je kunt de chinese astrologie niet begrijpen wanneer je niet bent doordrongen van deze voortdurende verandering. Deze opvatting sluit overigens aan bij het vroeg Griekse denken van b.v. Empedokles, en eveneens bij de Westerse mystici.


 

Diepere kennis

Dit sluit aan bij de mystieke kant van de westerse cultuur.
chinese astrologie

Dat wil zeggen: de "echte" chinese astrologie weerspiegelt de diepere kennis over de mens, zoals die ook in de apocriefe westerse filosofie al eeuwenlang wordt doorgegeven; in tegenstelling tot de gewone westerse astrologie die gebaseerd is op het aristotelische denken, waar de Westerse cultuur zoveel baat bij heeft gehad.


 


 

De jaardieren, maandieren of sterrenbeelden

Belangrijke aanvulling op de westerse astrologie.
maandieren

De chinese astrologie die bij ons populair geworden is berust op de zogenoemde Ba Zi Chinese Zodiak. Daarin worden de sterrenbeelden weergegeven als dieren; en deze dieren komen uit het Boedhisme. De dieren gelden voor een jaar, maar zijn slechts een klein onderdeel van de chinese astrologie. Het is dus niet zo dat de chinese astrologie zegt dat alle mensen die in hetzelfde jaar geboren zijn, hetzelfde karakter hebben.Yin - Yang

Het Chinese wijsheidsboek 'I Tjing,Het Boek der Veranderingen is de complete uitwerking van Yin en Yang, de mannelijke en vrouwelijke oerprincipes. Yin wordt genoemd 'het bewolkte, sombere of het weke', Yang ' de in de Zon wapperende banieren, dat waar licht op valt of het vaste'. Zij stellen de oertoestanden in de werkelijkheid of uiterlijke zichtbare wereld voor, die elkaar steeds afwisselen. Zij veroorzaken door hun verandering en overgang het ontstaan van de zichtbare wereld. Yin en Yang werken als tegengestelde of aanvullende krachten, zoals dag en nacht, licht en donker, zomer en winter. Yin en Yang volgen 'TAU' of de universele wet.

yin yang vervolgElementen en planeten

Daarnaast berust de chinese astrologie op de chinese elementen zie hier en de chinese uitwerking van de klassieke planeten zie hierde dubbele weken, jaargetij, dag en uur

Ook gebruikt de chinese astrologie de 24 dubbele weken zie hier, het jaargetijde , de dag en het het uur: de zognoemde ascendant zie hier


 Dr. Martin Boot

Acher de Hor 4
9394 TN Lieveren
Telefoon: 050 5010734
Voor vragen en contact click hier