Betekenis maan in astrologie en horoscoop

volgens de westerse astrologie.

Wat zegt de horoscoop?
 
image De maan is voor de meeste mensen het belangrijkste punt in de horoscoop. Het is dan ook niet toevallig dat in de voorspellende astrologie de maan het belangrijkste punt is. Voor de betekenis van de maan in de horoscoop zie hier. Een korte samenvatting geef ik in deze tabel.

Astro-Karakteristieken
DierenriemTeken Maan in Teken Maan in Huis
Ram veiligheid is winnen veiligheid is je laten zien
Stier veiligheid is aanraking veiligheid is bezit
Tweelingen veiligheid is praten veiligheid is broers/zussen/ buurt
Kreeft veiligheid is moeder veiligheid is familie
Leeuw veiligheid is trots veiligheid is kinderen
Maagd veiligheid is kritiek geven veiligheid is werk
Weegschaal veiligheid is perfectie veiligheid is gezelschap
Schorpioen veiligheid is gevoel verbergen veiligheid is sex
Boogschutter veiligheid is filosoferen veiligheid is ver weg
Steenbok veiligheid is ouders veiligheid is carriere
Waterman veiligheid is denken veiligheid is de club
Vissen veiligheid is weg wezen veiligheid is terugtrekken in jezelf

 


De maan betekent nog veel meer

De informatie die we hier geven vind je nergens anders.
 
image Tot nu toe heb ik in nuchtere bewoordingen samengevat wat de algemeen gangbare interpretatie is van de maan in de astrologie en in de horoscoop. Maar aan de maan kan nog veel meer worden vastgeknoopt.

Verdere maan-interpretatie

Uit de opvatting van een astroloog over de maan kan direct zijn/haar bewustzijnsniveau worden afgeleid. Doorgaans beschikt de astroloog over wat ik noem "maanbewustzijn". Iemand met dit bewustzijn heeft een opvatting over de maan die op het volgende neerkomt:
  1. Een mens beschikt over een "ware aard"; dat is de zon in de horoscoop. Er zijn ook astrologen die deze "ware aard" de "ziel" noemen
  2. Deze ware aard moet worden "beschermd" [= maan]. Dat gebeurt door de "persoonlijkheid". Deze "persoonlijkheid " wordt dan weergegeven door de maan.
  3. Daardoor verbeeldt de maan het socialisatieproces of het aanpassingsproces.
  4. Veiligheid, geborgenheid, gevoel, het aardse bestaan en de moeder. Dat alles valt daardoor onder de maan in de horoscoop
  5. Doordat de maan niet de ware aard is, staat de maan ook voor schijn
  6. Astrologen die de "ware aard" als "wezen" betitelen, beschouwen de maan als symbool van de "ziel" of het "zielsleven"


Maanbewustzijn

De informatie die we hier geven vind je nergens anders.
 
image Kenmerk van het maanbewustzijn is dat het zich strikt houdt aan de overlevering. Het benadrukt de ancienniteit van de astrologie. Het spoort tegenspraken niet op en vat een kritische benadering op als bedreiging.

Ook zognaamde critici met dit bewustzijn opereren vanuit eenzelfde kader. Te denken valt daarbij aan de "sceptici" en de "wetenschappelijke" astrologen die de uitspraken van astrologen opvatten als de inhoud van de astrologie zie hier: astrologie en kritiek.

Kortom: alles wat met zelfstandigheid en zelfstandig denken te maken heeft valt buiten het maanbewustzijn.

Deze vorm van bewustzijn is de algemeen geaccepteerde, niet alleen in de astrologie, maar evenzeer in de wetenschap, de politiek, de religie. Kortom alles waarbij groepen betrokken zijn.

De maan speelt een dermate grote rol in deze vorm van astrologie dat er een hele serie nieuwe manen is bedacht. Er is een school die gebaseerd is op de zogenoemde "zwarte maan". Een van de knooppunten van de maan met de ecliptica.Los hiervan is er echter ook nog een aparte Maanastrologie. Waarin veel verdergaande inzichten tevoorschijn komen.
 
 
 

geavanceerd