astrologie en Big Five

Betrouwbare Horoscopen
Voor gratis geboorte horoscoop met advies
Wat is big five?
Wanneer we iemands karakter of persoonlijkheid beschrijven gebruiken we woorden als "slordig", "slim", "handig, "opgewekt" etc. Er is ook een type persoonlijkheidsleer in de psyschologie dat daarvan uitgaat. De zogenoemde "trektheorie", afgeleid van het woord karaktertrek.

De belangrijkste vertegenwoordigers van de trektheorie zijn Catell en Eysenck. In 1936 bestudeerden Allport en Odbert engelse woordenboeken en ze kwamen tot 18 000 woorden die karaktertrekken aangaven. Na uitgebreide statistische studie resulteerde dat uiteindelijk in de 5 volgende begrippen die voldoen aan de eisen die in de Persoonlijkheidsleer gesteld worden.

Big Five

  1. Continuum Extraversie -- introversie. Extraversie. Wie hoog scoort op dit begrip is gericht op de buitenwereld. Omgaan met mensen, enthousiast, gericht op actie, altijd in voor opwinding en avontuur. Voert het hoogste woord, sterk assertief; wil in het middelpunt staan. Sterk uit op een gunstige indruk maken. Het tegendeel hiervan is introversie.
  2. Continuum Vriendelijkheid --- vijandigheid. Wie hoog scoort op dit begrip is meegaand, vriendelijk, kan zichzelf opzij zetten, is altruistisch, behulpzaam, aardig en compromisbereid. Heeft een optimistische kijk op mensen en gaat uit van de goedheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid van de medemens. Het tegendeel van meegaandheid is wantrouwen.
  3. Continuum Zorgvuldigheid --- laksheid en gebrek aan motivatie. Wie hoog scoort op dit begrip heeft zijn impulsiviteit goed in de hand. Overdenkt de gevolgen van de eigen daden vooraf. Overweegt alternatieven. Draagt verantwoordelijkheid. Georganiseerd en gewetensvol. Consistent en betrouwbaar. Vasthoudend en sussesvol. Wordt beschouwd als intelligent. Workaholic. Het tegendeel van zorgvuldig is slordig, impulsief, onbetrouwbaar en kleurrijk.
  4. Continuum Emotionele stabiliteit --- Neuroticisme. Wie hoog scoort op dit begrip is kalm, stabiel, niet gemakkelijk van de wijs te brengen. Positief ingesteld, geeft niet toe aan negatieve en destructieve stemmingen en gevoelens. Blijft kalm in emotionele situaties. Het tegendeel van emotioneel stabiel is labiel of neurotisch.
  5. Continuum Ideeƫnrijk -- tegenover ideeƫnarm. Wie hoog scoort op dit begrip is creatief, inventief ; staat open voor nieuwe ideeen en kunst; heeft gevoel voor schoonheid. Staat open voor gevoel, ook voor andermans zieleroerselen; origineel en individualistisch denker; non conformist. Komt veel voor bij intellectuelen. Geschikt voor denken in abstracties en symbolen. Subtiel. Het tegendeel van openheid is afgesloten voor het nieuwe. De afgesloten persoon is uit op direct resultaat, is behoudzuchtig, loopt mee met de massa en houdt niet van zelf nadenken.
In de astrologische literatuur ken ik geen enkele publicatie die gebruik maakt van deze algemeen geaccepeteerde manier om karakters te beschrijven. Voordeel van deze manier is dat het gaat om een glijdende schaal per punt. Iedereen scoort ergens tussen hoog en laag op alle punten. Zo ontstaat dus een gedifferentieerd beeld van de persoonlijkheid.

De big five wordt vooral toegepast bij beroepskeuze. Ieder beroep vereist een specifieke invulling van de 5. Zo is bij voorbeeld een professor gediend bij een behoorlijke score op openheid, terwijl een politieman of verkoper juist een lage score moet hebben op openheid en dus meer gediend is met een "aardse" inslag, gericht op vaste regels en direct resultaat.Astrologie Big Five voorbeeld zie hier

Valid XHTML 1.0 Strict